
Kurumsal Web Tasarımın ne olduğuna dair akıllardaki birçok soruya bu satırlar yanıt verecek. Konuyu iyi anlamak için aşağıdaki sorulara yanıt aramak gerekiyor: Web tasarım nedir, neden gereklidir? Web tasarım hizmetini mutlaka dışardan almak zorunda mıyız? Kurumsal web tasarım ile web tasarım arasındaki farklar nelerdir? Web Tasarım hizmeti alacağımız firmayı nasıl belirleyeceğiz? Web sitesi tasarım ajansının kurumsal olup olmadığını nerden anlayacağız? Web sitesinin kurumsal tasarımında dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?
Kafanızı karıştıran ve belirsizlik yaşadığınız tüm konulara web nedir sorusuyla temelden başlamak gerekir. Adım adım ilerleyerek öğrenmeyi kalıcı hale getirmek ilerleyen bölümlerdeki olası birçok soruyu da baştan ortadan kaldıracaktır. Web, karşınıza www (world wide web – dünya çapında ağ) olarak çıkar. Herhangi bir internet sitesinin adresini yazarken başında kullanılan www harflerini ifade etmek için kullanılır. İnternetin içinde çalışan ve büyük bir bölümünü oluşturan hizmetler toplamıdır. Şöyle de denilebilir; internet üzerinde birbiriyle bağlantılı olan ve www ile başlayan tüm adreslerdeki sitelerin ve sayfaların görünmesini sağlayan servis ağı, bilgi sistemidir.
İnternet ile web aynı şey değildir. İnternet, web’teki bilgi paylaşımını sağlayan, milyonlarca cihazı birbirine bağlayan devasa ağ sisteminin kendisidir. Veri paylaşımını yapan, siteleri ve sayfaları bize sunan ise web’tir. Web bunu yapabileceği ortam için internete ihtiyaç duyar. Peki, web olmasa veri paylaşmak, göndermek, almak mümkün olur mu? Elbette. Mesajlaşıyor, e-posta yolluyor, oyun oynuyor veya dosya transfer programları kullanmıyor musunuz? Web sayfası bir sitedeki daire ise, web sitesi apartmandır. Sitenin kendisi ise web’tir. Sitenin içinde bulunduğu alan ise internettir. Hepsi hiyerarşik olarak birbirine bağlıdır.
Tamamen kod yazarak ya da wordpress gibi yönetim sistemleri kullanılarak yaptırılan sitelerinin çalışabilmesi için web’te bulunması, temsil edilen bir alan adı ve alanı bulunması şarttır. Web sitesi ise; arzu edilen sayıda web sayfasını içeren topluluktur. Web sayfaları da metin, fotoğraf, video, gibi verileri içeren, farklı yöntemlerle yazılabilmesi mümkün olan tasarımlardır. Örneklendirmek gerekirse; www.takabilisim.com adresi bir web sitesini ifade eder. Adrese tıkladığınızda açılan ‘hakkımızda’, ‘hizmetlerimiz’, ‘iletişim’ gibi her bir alan ise sayfadır. Tüm bu sayfaların sunulma şekli de web tasarımdır.
‘Web tasarım nedir?’ sorusunun yanıtını bir önceki yazımızda detaylı olarak açıklamıştık. Aşağıdaki linkten web tasarım ve web tasarım ajansları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Özetleyecek olursak; web tasarım; bir web sitesinin planlanmasından son kullanıcıya ulaşmasına kadar geçen süreçte yapılan tüm işlemleri kapsar. Bir web sitesinin görünümüne ve son kullanıcıya ulaşmasına dair tüm adımları içeren tasarımlar yelpazesidir. Hatta web sitesi yayınlandıktan sonraki süreçte verilen ek hizmetleri ve teknik desteği de içerir.
Web tasarımın amacı ise web sitesi yaptırmak isteyen kurum ya da kişilerin sunduğu hizmet veya ürünlerin hedef kitleye doğru anlatılması, yüksek müşteri etkileşimi için gerekli profesyonel çözümleri sunmaktır. Bu da kurumsallık gerektirir. O halde kurumsal web sitesi kavramından bahsetmek doğru olacaktır. Büyük ya da uluslararası firmalara olmamakla birlikte küçük işletmeler, bireysel bloglar, kampanyalar için hazırlanabilir. Tasarımda web tasarım ajansını ya da freelancerı özgür bırakan esnekliktedir. Web tasarımının estetik olması, kullanıcıya ulaşması çok önemliyken güvenlik, SEO, performans, hız daha geri planda tutulabilir.
Kurumsal web sitesi tasarımı kavramını açıklayabilmek için önce ‘Kurumsal kimlik nedir?’ sorusunuyanıtlamaklazım.Kurumsal Kimlik; bir firmanın misyonudur, vizyonudur. Firmayı insanlara saniyeler içinde hatırlatacak, sektöründe daha çabuk tanınmasını sağlayacak doğru çizilmiş logosudur. Kurumsal kimlik; sektörüne göre seçilmiş renklerdir. Estetik algısını güçlendirmek ve müşterin kolay ve hızlı okuması için kullanılan yazı tipleri ve boyutlarıdır. Kurumsal kimlik; firmanın yaptığı işi anlatan, hizmeti ya da ürünü birkaç kelimeyle özetleyen ve potansiyel müşterilere en kısa yoldan ulaştıracak akılda kalıcı sloganlardır. Kurumsal kimlik yukarıda saydığımız her cümleyi kapsayan, ayrı ayrı yapılmış tüm çalışmaların bir araya getirilmesidir. Kurumsal kimlik, firmanın profesyonellik kataloğudur da denilebilir.
Web tasarım ajansı açısından bakıldığında; kurumsal kimlik; müşterisinin marka yüzüdür ve yapacağı web tasarımın pusulasıdır. Web sitesi ziyaretçilerini yormayacak, sayfada gezinirken memnun edecek, kolay, anlaşılır, modern ve albenisi yüksek tasarımın gücüdür. Kurumsal web sitesi tasarımı; hizmet sağlayacak olan web tasarım ajansının sınırlarını çizecek, bir o kadar da yaratıcılığını destekleyecek argümanların bütünüdür. Sayfa ziyaretçileriyle kurulacak bağın anahtarıdır. Yazılımdan tasarıma, sosyal medya optimizasyon stratejilerinden başarılı kullanıcı deneyimine, görsel etkileyicilikten Google ADS reklam kampanyaları düzenlemeye kadar her şeyde müşterisi için en iyiyi ortaya çıkaran anahtar katalogdur.
Web tasarımda kurumsallık yapılan işin ciddiyetini, firmanın işine gösterdiği özeni, müşterilerine verdiği önemi ortaya koyar. Bunu ortaya koymak ise tüm iş ve işlemlerinde tutarlılık gerektirir. Yani baştan sona tek bir sistemin varlığı söz konusudur ve en baştan parçaların çalışma sistemlerini belirleyip finalde hepsini bir arada sunacak planlama yapılması elzemdir. Web sitesi tasarımında firmanın kurumsal kimliğini yansıtabilmek için tasarım kurumsal olmalıdır. Genelde büyük şirketler ya da kurumların tercih ettiği, profesyonel web tasarım hizmetidir.
Kuşkusuz herkes kurumsal web tasarım yapamaz. Çünkü çok ciddi bilgi birikimi, geniş ve katmanlı bakış açısı, tüm teknik detaylara hakimiyet, görsel açıdan kuvvetli bağlam, olası sorunları öngörme yetisi, profesyonellik ve sürdürülebilirlik şarttır. Piyasada binlerce kişi web tasarım yapabilir ancak kurumsal web tasarımı yapmak; ayrıca marka yönetimi ve kurumsal kimlik oluşturma becerileri ister. Yanı sıra deneyim fark yaratır.
Kurumsal web tasarım; müşteriyle birlikte, müşterinin kurumsal kimliğiyle işe koyularak başlar. Yani müşteriyi tanımak ve anlamakla. Web tasarım yapılacak firmanın kurumsal kimliği varsa onun paralelinde hedefe uygun tasarım, alt yapı, güvenlik, optimizasyon ve reklam kampanyaları hazırlanır. Kurumsal web tasarımda; müşteri firmaların markası kurumsal çizgileriyle tasarlanır. Hazırlanan web sitesinin hızı, güvenliği, farklı platformlara uygunluğu, SEO hizmetleri çok önemlidir. Hedef kitlesi sektörel bile olsa çok geniştir. Çok dilli tasarlanır. Kategorilerde hizmetlere çok detaylı yer verilir. Kurumsal içerikleri barındırır ve mutlaka basın bölümü bulunur. Kurumsal web tasarım anlık ya da kısa vadeli olarak hazırlanmaz, uzun ömürlü alt yapı ve sistem kurulması elzemdir.
İlk adımda doğru stratejiler geliştirerek çalışmaya başlamak için; web sitesi yaptırmak isteyen firmanın sektörünü tanımak, hizmetlerini öğrenmek, rakiplerini incelemek ve hedef kitlesine dair araştırma yapmak gereklidir. Ardından halihazırda web sitesi olup olmadığı kontrol edilir; varsa eksik ve zayıf yönleri çıkarılır. Varsa kurumsal kimliği edinilir, yoksa kurumsal kimlik çalışması yapabilmek için doneler toplanır.
Firmanın hedefleri ve beklentilerine dair bildirimleri alınır. Üzerine koyulabilecek eklemeler ve gerçekçi yaklaşımlarla yapılması gereken revizeler ortaya konularak nihai hedef belirlenir.
Firmanın amaçları doğrultusunda hedef kitlesine yönelik olarak web tasarımda kullanılacak unsurlar masaya yatırılır ve iş akışı planlanır.Teknik alt yapı hazırlanırken bir yandan maliyet çıkarılır, diğer yandan metin, görsel, video gibi içerik unsurlar çalışma sistemine bağlanır. Tüm çalışma alanları birbiriyle entegre olarak hazırlıklarını yapar.
Web sitesinin yapılabilmesi için şart olan hosting ve domain çalışması yapılır. Yasal düzenlemeler incelenir. Yazılım ve tasarım hazırlıkları, iş gücü planlamaları yapılır.
Web sitesinin sayfaları, bölümleri, menüleri ve kullanıcılar için konforlu akış planı kurumsal kimliğe uygun olarak çıkarılır. Butonların şeklinden ikon seçimlerine kadar detaylar bu süreçte şekillenir. Çok dilli yapı, hız gibi bileşenler kurgulanır. Mobil, tablet gibi farklı kullanım alanlarına uygun tasarım yapılır. Kurumsal kimlik sınırları içerisinde akılda kalan, canlı, güven veren, yormayan ve profesyonel arayüz çalışması yapılır.
Web tasarımda taslaklar çıkarılıp işlevsellik test edilirken paralel olarak da sayfalara işlenecek metinler belirlenir, görseller hazırlanır. Kurumsal web tasarımda içerikler firmalar tarafından web tasarım ajansına aktarılır. Hazırlanan web sitesinin tasarım kısmında kullanıcı sayfada tutacak ve keyifli deneyim sunacak detaylar test edilirken firmanın ürün veya hizmetlerinin sitenin içeriğine yüklenir ve son kullanıcıya hazır hale getirilir. Tarayıcı, hız, güvenlik, mobil, tablet, masaüstü, SEO gibi tüm uyumluluk testleri bu aşamada yapılır, KVKK gibi yasal süreçler de kontrol edilerek eksik olmamasına özen gösterilir. Güvenli ve sorunsuz çalışan web sitesi yayın aşamasına gelir.
Web sitesi tasarım ve içerik açısından firmaya sunulur. Yayına verilmeden firmayla birlikte tüm alanları incelenir. Eksik ya da hatalı alanlar ile sonradan ilave edilecek konular belirlenir. Kurumsal web tasarım çalışmalarında sonradan ilave işlemleri kendini fazla göstermemekle birlikte hiç yok denilemez. Son revize işlemi öncesi hemfikir olunur.
Onaydan önceki aşamada firmayla birlikte belirlenen tüm değişiklik, düzeltme ya da ilave istekleri kurumsal kimlik ve sektörel uygunluk koşulları içerisinde yapılır.
Web sitesi tüm alanlarıyla yayına hazırdır. Web tasarım ajansı firmanın onayına sunar.
Web sitesi hosting ve domain kurulumları yapılarak yayına verilir. Google analytics gibi araçlar bağlanır. SEO çalışmalarının startı verilir. Dijital pazarlama stratejilerinin belirlenmişse reklam uygulamaları hayata geçirilir. Sitenin bakım, güncelleme ve raporlama işlemleri düzenli olarak yapılır.
Aşağıdaki tabloda sizler için özet niteliğinde web tasarım ile kurumsal web tasarım arasındaki farkları çıkardık. Her ikisi de web sitesi tasarımıyla ilgili olsa da; işin kapsamı, hedefleri ve yaklaşım tarzları açısından farklılıkları söz konusu. Aklınızda bulunmasında yarar var.
Aşağıdaki tabloda sizler için özet niteliğinde web tasarım ile kurumsal web tasarım arasındaki farkları çıkardık. Her ikisi de web sitesi tasarımıyla ilgili olsa da; işin kapsamı, hedefleri ve yaklaşım tarzları açısından farklılıkları söz konusu. Aklınızda bulunmasında yarar var.
NİTELİKLER | WEB TASARIM | KURUMSAL WEB TASARIM |
Hedef Kitle | Dardır. Daha Çok Bireyseldir. | Geniş ve Kurumsal Çevredir |
Tasarım | Serbest ve Özgürdür | Kurumsal Kimliğe Uygundur |
İçerik | Yoğunluğu az ya da ortadır | Çok Detaylıdır |
Profesyonellik | Düşük Ya Da Orta | Yüksek Düzey |
Güvenlik | İsteğe Bağlıdır | Kesinlikle Zorunludur |
SEO | İsteğe Bağlıdır | Zorunludur |
Amacı | Tanıtım ve Paylaşım | Bilgi Vermek ve Saygınlık |
Geri Bildirim | Düşük Sıklıkta | Projenin Her Aşamasında |
Marka Yönetimi Becerisi | Düşük | Yüksek |
Pazarlama Stratejileri | Düşük – Orta | Yüksek |
Tutarlılık | Düşük – Orta | Yüksek Düzeydedir |
Komplike Çalışma | İsteğe Bağlıdır | Yüksek Düzeydedir |
İçerik Sınırı | Yoktur | Kurumsal Kimlikle Sınırlıdır |
Zaman Yönetimi | Esnektir ya da Keyfidir | Üst Düzeydir |
Sürdürülebilirlik | Esnektir | Zorunludur |
Kurumsal Kimlik | Hazırlamaz | Hazırlar |
Deneyim | Az ya da Orta | Yüksektir |
Yeterlilik | Az ya da Orta | Yüksektir |
Sorunları Öngörme | Orta Seviye | Yüksektir |
Yaratıcılık | Daha Özgürdür | Sınırlıdır |
Web tasarım hizmetleri zorunlu giderler ve yazılım-tasarım giderleri olarak iki bölüme ayrılır. Bunlara web sitesi hazırlandıktan sonraki ilave hizmetler de eklenir. Her web tasarım ajansının kendi fiyat skalası vardır. Verdiği hizmetin kalitesine, ortaya koyduğu web tasarıma göre değişkenlik gösterir. Ancak kurumsal web tasarımlar nispeten daha çok deneyim, daha çok bilgi ve daha fazla yeterlilik gerektirdiği için maliyetleri daha yüksektir.
Web Tasarım Ajansı ise web sitesi yapımında, tasarlanmasında ve ihtiyaca yönelik olarak kullanılmasında yapılan tüm çalışmaları sunan, sitenin tanınırlığını artırma, reklamlarını planlama, doğru müşterilere ulaşmasını sağlama noktasında ek hizmetleri de sunan, bünyesinde uzman kişilerle çalışan şirketlerdir. Web Tasarım hizmeti veren ajanslar, şirketler, kimi zaman da freelance (serbest) çalışan kişilerdir. Kodlama yapabilir, yönetim sistemlerini kullanabilir, görsel programlara hakimdir, güvenlik sertifikasyonlarını bilir, sosyal medya optimizasyonları, Google reklamları ve SEO hizmetlerini parça parça ya da topluca sunar. Özetle; web tasarımın teknik ve görsel tüm alanlarını yekpare hale getirip ortaya koyar. Tüm bunları da müşterisinin başarısı için belirli ücretler karşılığında yapar.
Hizmeti alırken güvenilir olmasından yola çıkarak; zaman yönetimine, şeffaflığına, hızına, geri bildirimlerine, katılımcı proje yönetici anlayışına, iletişim becerilerine, teknik konulara hakimiyetine, net açılımlar yapmasına, uzman ekibinin varlığına kadar birçok detaya dikkat edip web tasarım ajansını seçmek gerekiyor. Mümkünse kurumsal web tasarım ajansı seçmek zamandan, maliyetten ve emekten tasarruf sağlayacaktır.
Peki Kurumsal Web Tasarım Ajansı nedir? Ajansın bir de kurumsalı mı olmalı? Birçok soru peş peşe geliyor ancak web sitesi yaptırırken en baştan bilmek iyi seçimler yapmanızı ve dolayısıyla başarılı sonuçlar almanızı sağlar. Bu nedenle web tasarım ajansı da kurumsal olmalı. Çünkü web tasarım ajansının sunması gereken birçok teknik ve görsel konular olduğunu artık biliyorsunuz. Tüm bunları planlamak, kısa, orta ve uzun vadeli programlamak, belirli iş disiplini içinde kalarak, kuralları çiğnemeden yapılması güvenirlik için önemlidir. Kurumsal Web Tasarım Ajansları da kişilere değil çalışma sistemine bağlı kalarak, müşteri memnuniyeti odaklı ve her adımda sınırlarını bilerek hareket eden uzman isimlerden oluşan sistemli işletmelerdir. Tüm çalışmalarında kendi kurumsal çizgilerini korudukları gibi müşterisi olan firmaların kurumsal kimliklerine göre çalışırlar.
(Web Tasarım Ajansı Nedir? Daha detaylı bilgi edinmek için alternatif olarak bu metni de inceleyebilirsiniz.)
Herhangi bir markanın misyonunu, vizyonunu, logosunu, renklerini, fontlarını belirleyen kendine özgü, akılda kalıcı çalışmaların oluşturduğu bütündür.
Herhangi bir işletmenin ya da kişinin web sitesi sahibi olmak ve müşteri / kullanıcı etkileşimi alabilmek için yaptırması gereken yazılım, tasarım, sertifikasyon, güvenlik, optimizasyon gibi çalışmaların bütünüdür. Özetle; web sitesinin görünür kılınması için yapılan tüm işlemlerdir.
Daha çok büyük ve uluslararası ölçekli firmalar ile kurumsal işletmeler kurumsal web tasarım tercih ederler. Yaptıkları işin ciddiyetinin, müşterilerine verdikleri değerin ve prestijlerinin görünür olmasını isterler.
Evet, herkes biraz araştırma ve eğitime web tasarım yapmaya başlayabilir. Ancak başarılı web tasarım yapabilmesi zaman alacaktır. Bilgi ve deneyim arttıkça kaliteli tasarımlar yapabilecektir. Ancak herkes kurumsal web tasarım yapamaz. Bu alan dijital tasarım sektöründe belirleyici ayrımdır.
Web tasarım hizmetinde olduğu gibi kurumsal web tasarım alanında da fiyat yelpazesi esnektir. İstenen hizmetlerden web tasarım ajansının sunduğu hizmetlerin kalitesine kadar birçok detay fiyat politikalarını etkilemektedir. Bu nedenle yaptırılmak istenen web sitesinin içeriği ve eklenecek ilave hizmetler maliyetleri etkiler. Web tasarıma göre maliyetleri daha yüksektir. Detaylı bilgi edinmek için www.takabilisim.com adresini ziyaret ederek firma yetkilileriyle iletişime geçebilirsiniz.
Daha fazla bilgi ve başarılı örnekler için: Kurumsal web tasarımında dünya genelinde uygulanan en iyi yöntemleri UXPin’in Corporate Website Design: Examples and Best Practices makalesinden inceleyebilirsiniz. Ayrıca kullanıcı dostu ve SEO uyumlu tasarımlar için HubSpot’un hazırladığı 12 Web Design Best Practices & Guidelines for Usability rehberinden yararlanabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için, Türkiye’den bir örnek olarak Taka Bilişim’in hazırladığı 10 Adımda Kurumsal Web Tasarım rehberini inceleyebilirsiniz.